‘Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
Geef me de kracht om te accepteren wat ik niet kan veranderen
Geef me de wijsheid om het verschil tussen beiden te zien’
Fransiscus van Assisi

Leerjaar Persoonlijke Ontwikkeling

Wil jij meer uit jezelf én je leven halen? Wil jij jezelf flexibeler, weerbaarder en sterker maken om persoonlijke uitdagingen aan te gaan? Wil jij leren hoe jij van je kwetsbaarheid een kracht kunt maken?

Dit leerjaar staat open voor iedereen die op zoek is naar persoonlijke ontwikkeling en groei. Je leert sterker en zelfbewuster in het leven staan, en hoe je je leven op je eigen manier vorm kunt geven. Hiervoor gaan we op zoek naar je verhaallijn, de rode draad die jou maakt toe wie jij bent. Wat zijn jouw drijfveren, welke verwachtingen heb je van jezelf en je omgeving en welke achterliggende opvattingen liggen hieraan ten grondslag? Wat zijn je wensen en verlangens en wat weerhoudt je om deze te realiseren?

Ervaren
Naast inzicht zijn het vooral ervaringen die je helpen om een volgende stap in je ontwikkeling te zetten. In dit leerjaar neemt ‘ervaren’ dan ook een belangrijke plaats in. Door patronen te ontrafelen, leer je de verschillende schakeringen in jezelf opnieuw te integreren. Daarin ga je ervaren dat je ‘schaduwkanten’ en je ‘goede kanten’ met elkaar één geheel vormen die jij heet. Wij nodigen je uit om jezelf te laten zien, dingen uit te proberen en het risico te nemen om te falen, zodat je zelf ervaart welke kracht er in je schuilt als je uit je comfort zone stapt.

Leren van en met ekaar
Op een afwisselende en ontspannen manier gaan we de diepte in, waarbij jij in je eigen tempo dieperliggende thema’s en schema’s in je leven uitwerkt. Je doet nieuwe ervaringen en inzichten op, die je in staat stellen je anders te gaan verhouden tot jezelf én tot anderen. Hier ligt de waarde van het werken in de groep; vooral in de interactie met anderen ga jij je leermomenten vinden. 

Wat levert het je op?
In dit jaar ontdek jij je kracht en leer jij hoe jij je potentieel kunt aanboren. Je leert: 

  • betekenis geven aan wat je wilt met je leven
  • jezelf accepteren inclusief je schaduwkanten
  • relaties aangaan met anderen op een manier die goed is voor jou en voor de ander
  • hoe je ongeacht je context een zekere mate van autonomie kunt behouden en
  • hoe je je omgeving kunt vormen naar je eigen behoeften.

Door bewuster in het leven te staan, kun je, in plaats van je te verhouden tot het leven, vanuit veerkracht en souplesse meebewegen met alle veranderingen die het leven met zich meebrengt.

Buitenleven

In het leerjaar Persoonlijke Ontwikkeling neemt de natuur een belangrijke plaats in. Alle groepsbijeenkomsten worden gehouden midden in het prachtige Nationaal Park Lauwersmeer met rietvelden, bos en water. Met onze tipi, houtkachel en kampvuur beleven wij hier met elkaar het ritme van de natuur, óók in de winter. Deze momenten van ‘Kairos’ leveren vrijwel altijd rust, acceptatie en hernieuwd inzicht op en de beste gelegenheid om een verandering in te zetten.

Praktische informatie

Voor wie?
Het Leerjaar Persoonlijke Ontwikkeling is voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen. Je bent bereid om kritisch naar jezelf te kijken.

Aantal deelnemers
Minimaal 10, maximaal 14

Programma
Het leerjaar bestaat uit een individuele intake, 8 opleidingsdagen en
4 intervisiebijeenkomsten.

Data opleidingsdagen
Het leerjaar gaat in het najaar van 2020 van start.

Kosten
De kosten bedragen € 1.750,00.

Tip
Veel deelnemers krijgen een deel of het geheel van dit leerjaar vergoed door hun werkgever. Misschien is dat voor jou ook mogelijk?

Inbegrepen in de kosten
In de kosten zijn al het programmamateriaal en de kosten voor eten en drinken inbegrepen.

Locatie
Alle bijeenkomsten vinden plaats op een natuurcamping gelegen in Nationaal Park Lauwersmeer.

Trainers/opleiders
Richard Krawczak, Gestalttherapeut
Yvonne Kerkhof, Loopbaanprofessional